Resultaten onderzoek naar afvalinzameling

Het bureau IPR Normag heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de inzameling van afval in de gemeente Barneveld. Dit zogenoemde ‘doelmatigheidsonderzoek’ richtte zich op de efficiëntie en doelen van het huidige beleid. De resultaten geven inzicht in het afvalbeheer en de dienstverlening van de gemeentelijke inzameldienst.

Conclusies van het onderzoek

Uit het onderzoek blijkt dat de inzameldienst kosten-efficiënt door de gemeente wordt uitgevoerd. Ook blijkt dat er een hoge service verleend wordt bij de afvalinzameling. De gemeente is trots en dankbaar voor dit goede werk dat onze organisatie levert. Er is geen aanleiding om andere opties te overwegen, zoals uitbesteding van de inzameling. Wel heeft het college van B&W aangegeven dat er voldoende aanbevelingen in het rapport staan die opgevolgd kunnen worden.

Aanbevelingen voor verbeteringen

In het onderzoek is gekeken naar het programma ‘Van Afval Naar Grondstof’ (VANG). De VANG-doelstelling was het terugdringen van restafval naar 70 kilo restafval per inwoner per jaar. Deze doelstelling is niet gehaald. Wel is er een kleine daling van de hoeveelheid restafval zichtbaar. In 2023 was dit 115 kilo restafval per inwoner per jaar. Als we kijken naar andere gemeenten, scoort de gemeente Barneveld gemiddeld.

Binnen het huidige beleid is er ruimte voor verbeteringen om de hoeveelheid restafval te verminderen en om het scheiden van afval te optimaliseren. De volgende verbeterpunten worden uitgewerkt of zijn inmiddels al uitgevoerd:

  • Intensivering van de communicatie over afvalscheiding.
  • Uitvoeren van meerdere sorteeranalyses om grip te houden op de samenstelling van de verschillende grondstoffenstromen en restafval.
  • Uitvoeren van een inwonersonderzoek naar de tevredenheid over de afvalinzameling. De resultaten daarvan worden meegenomen in de nieuwe Strategienota Grondstoffen.
  • Jaarlijks deelnemen aan de Benchmark van Rijkswaterstaat en de Koninklijke Nederlandse vereniging voor afval- en reinigingsdiensten (NVRD). Zo worden de kosten, het milieu en de service in de gaten gehouden en waar nodig verbeterd.
     

Strategienota Grondstoffen

Eind 2024 wordt de nieuwe Strategienota Grondstoffen 2025-2028 aan de gemeenteraad aangeboden. Voor deze nota wordt er gekeken naar de doelen van de gemeente en welke veranderingen nodig zijn om het afval nog beter te scheiden. Zo kan ervoor worden gezorgd dat er kilo’s minder restafval overblijven. Ook krijgen we als groeigemeente met uitdagingen te maken bij het inzamelen van afval. Er is steeds meer personeel en materieel nodig om het huidige niveau van dienstverlening vast te kunnen houden. Daarnaast is het opzetten van handhaving bij het aanbieden van de afvalstromen een van de gegeven adviezen.

Planning

De kaders voor de nota worden binnenkort aan de gemeenteraad aangeboden. Daarna wordt de nieuwe Strategienota opgesteld. Eind 2024 wordt deze nota aan de gemeenteraad voorgelegd.