Een beetje meer Jace graag

Column 19 juli 2024

Mooi aangekleed in een wit pak. Een prachtig vlinderdasje voor. Op het gemeentehuis kwam de vrolijke Jace van Nieuwenhuizen (10 jaar) samen met opa & oma Ruiter uit Stroe op bezoek. Een pareltje van een ontmoeting, zo net voor de zomervakantie, die het ambt van burgemeester zo bijzonder maakt.    

Zakenlunches

Jace schreef mij een persoonlijke, handgeschreven brief. Over zijn vogelhuisonderneming ‘Jace Hout & Zo’. In september 2022 startte hij met zijn bedrijf. Het leuke is: het gaat als een tierelier! Zelfs zo goed dat hij zo nu en dan een zakenlunch heeft. Bijvoorbeeld met een ontwerper om over een logo te praten. Of een afspraak om te sparren over de prijs van een vogelhuisje. Jace ontdekte namelijk dat de prijs niet genoeg was om de kosten te dekken. En dat was zonde want de opbrengst gaat naar de ALL_ICE STICHTING. Een stichting met als doel ademhalings- en koudetechniek toegankelijk te maken voor kinderen, jongeren en volwassenen met ernstige aandoeningen (en dan niet als vervanging voor een medisch traject, maar als een mogelijke aanvulling).

Hoe het begon…

Jace begon met het maken van vogelhuisjes als afleiding en om de tijd op te vullen. De aanleiding was verdrietig. In september 2021 is bij hem een tumor op de kruising van de oogzenuwen gediagnostiseerd (bij Jace en ook zijn zusje Jane is dezelfde diagnose vastgesteld). De oogzenuwen zijn daardoor belast en zijn gezichtsveld nihil. Voor deze ernstige aandoening werd hij in het Maxima Kinderziekenhuis behandeld. Elke week kreeg hij chemotherapie. Recent is deze chemobehandeling gestopt. Nu heeft hij elke 3 maanden een MRI-onderzoek. Als afleiding ging hij vogelhuisjes maken. Deze verkocht hij in het begin vooral aan verpleegkundigen, artsen en specialisten in het Maxima Kinderziekenhuis. 

Extra personeel

Wat als tijdopvulling begon, groeide uit tot zijn bedrijf ‘Jace Hout & Zo’. Hij kreeg steeds meer klanten. Extra ruimte was nodig voor de opslag van al het hout. Zodoende schreef hij mij een brief om toestemming te vragen de schuur uit te breiden. Zijn aandoenlijke brief maakte me nieuwsgierig. Daarom vroeg ik of ik bij hem mocht komen kijken. Zo geschiedde… In de werkplaats in Stroe liet hij zien hoe hij te werk gaat. ‘Zo’n handgemaakt vogelhuisje wil ik óók in mijn tuin,’ dacht ik meteen. De bestelling was snel gedaan. En ik ben niet de enige! De houten huisjes van Jace Hout & Zo vinden gretig aftrek. Op dit moment staan er 129 (!) stuks in bestelling, vertrouwde een glunderende Jace mij toe. En, onthulde hij: om de klanten niet te lang te laten wachten, heeft hij zelfs ‘extra personeel’ (opa) ingeschakeld! 

Meer Jace graag

Vorige week kwam Jace samen met opa & oma naar het gemeentehuis om het bestelde vogelhuisje persoonlijk af te leveren. Zoals ik mijn verhaal begon: het was een pareltje van een ontmoeting. Jace is een jongen die je bijblijft. Een jongen die je laat glimlachen als je met hem in gesprek bent. Een jonge ondernemer die, met hulp van fijne mensen om hem heen positief is en nadenkt over wat er wél mogelijk is. Die optimistisch blijft in plaats van bij de pakken neerzit. Een jongen die je in je hart sluit.  Laten we hier met elkaar een voorbeeld aan nemen. Want als we allemaal een beetje meer doen en denken als Jace, maakt dat de samenleving een stuk mooier. Laat deze gedachte eens bezinken. Een goede zomer toegewenst!

Reageren? Stuur een bericht naar: j.vandertak@barneveld.nl