Bijna 2.000 inwoners delen woonwensen

Stand van zaken woonwensenonderzoek

In april riepen gemeente Barneveld en Woningstichting Barneveld inwoners op om mee te doen met een onderzoek naar woonbeleving en woonwensen. In totaal hebben 1.973 inwoners hun woonbeleving en woonwensen met ons gedeeld en daarvan is 18% starter op de woningmarkt.

Zo’n 6.000 zelfstandige huishoudens en 1.500 thuiswonende jongeren vanaf 18 jaar kregen een uitnodiging om mee te doen aan het onderzoek. Daarvan hebben 1.273 zelfstandige huishoudens en 307 thuiswonende jongeren de enquête ingevuld. Een respons van 21%. Via een open link naar het onderzoek hebben nog eens 345 zelfstandige huishoudens en 48 jongeren meegedaan aan het onderzoek.

Er is sprake van een groot tekort aan woningen. De komende jaren moeten er nog veel woningen in ons land worden gebouwd. Ook in de gemeente Barneveld is er veel vraag naar woningen en ook naar betaalbare woningen. Maar hoeveel moeten we dan precies bouwen? Waar doen we dat? En wat voor woningen moeten dat dan zijn? De resultaten van het woonwensenonderzoek is voor de gemeente Barneveld en Woningstichting Barneveld belangrijke input voor het woonbeleid in de komende jaren. Het onderzoek werd uitgevoerd door Companen. 

Hoe nu verder?

Binnenkort zijn de eerste resultaten van het onderzoek naar woonbeleving en woonwensen bekend. Op basis hiervan worden er nog verdiepende gesprekken gehouden met inwoners die zich daarvoor hebben opgegeven. In het najaar is het definitieve rapport klaar en gaat het naar de raad.

De gemeente Barneveld neemt de resultaten mee in de actualisatie van de woonvisie, de woonzorgvisie en bij gebiedsgerichte visies. Woningstichting Barneveld neemt de resultaten mee in de actualisatie van haar vastgoedstrategie.