Campagne NIX18

Deze zomer in de gemeente Barneveld

Alcohol is schadelijk voor de gezondheid. Zeker voor jongeren onder de 18. Hun hersenen zijn nog volop in ontwikkeling. Deze zomer komen veel jongeren samen op Zeumeren in Voorthuizen. Daarom komen daar posters en een digitaal scherm van de campagne ‘NIX18’. Deze landelijke campagne richt zich op het alcoholgebruik van jongeren onder de 18 jaar. In Barneveld wordt daarbij extra aandacht gevraagd voor veiligheid in het verkeer.  

Als uw kind geen alcohol gebruikt, heeft dat de volgende voordelen: 

  • Gezonde hersenen: de hersenen van uw kind ontwikkelen zich beter zonder alcohol. 
  • Betere focus in de klas en in het verkeer: zonder alcohol kan uw kind zich beter concentreren. 
  • Veilig thuiskomen: zonder alcohol is de kans op ongelukken kleiner. 

Burgemeester Jacco van der Tak juicht de campagne toe: “NIX18 is niet voor niks. Het is belangrijk dat we onze jongeren bewust maken van de gevolgen van alcohol. Hun hersenen zijn nog volop in ontwikkeling en alcoholgebruik heeft hierop een bewezen negatief effect. Bovendien zien we in de gemeente Barneveld (ernstige) ongelukken in het verkeer, waarbij drank of drugs een rol spelen. 

Door deze campagne te ondersteunen hopen we niet alleen jongeren zelf, maar ook hun ouders en omgeving te bereiken. Samen kunnen we het verschil maken. Door het goede voorbeeld te geven, duidelijke afspraken te maken en het gesprek met elkaar aan te gaan. Laten we samen onze verantwoordelijkheid nemen. Zo maken we werk van een veilige en gezonde toekomst voor onze jongeren." 

Gratis cursus Alcohol en Verkeer

Jongeren die bezig zijn hun rijbewijs te halen, kunnen mee doen aan de gratis cursus Alcohol & Verkeer. In de cursus wordt ingegaan op de effecten van alcohol op de rijvaardigheid. Daarbij komen ook het gebruik van drugs en het checken van socials tijdens het autorijden aan bod. Na het volgen van de cursus ontvangen de deelnemers een certificaat. Daarmee kunnen ze hun 1e rijbewijs zonder administratiekosten aanvragen bij de gemeente. De eerstvolgende cursus staat gepland op dinsdagavond 15 oktober 2024.