College stelt Economische Visie ‘ruimte voor ondernemerschap’ vast

Persbericht 6 juni 2024

Het college van burgemeesters en wethouders heeft de Economische Visie ‘ruimte voor ondernemerschap’ vastgesteld en legt deze ter besluitvorming voor aan de gemeenteraad. Ondernemers zijn van groot belang voor de gemeente Barneveld. Het ‘ondernemende’ is een belangrijk deel van de identiteit en mentaliteit in de gemeente Barneveld, in de kernen en in het buitengebied. Met de visie is er nu een koers voor de komende jaren bepaald. De visie is samen met ondernemers tot stand gebracht.

Belang van ondernemen

De sterke groei die de gemeente Barneveld heeft doorgemaakt is van oudsher gebaseerd op ondernemerschap. Durven en hard werken hebben de gemeente Barneveld groot gemaakt. Wij willen dat de gemeente Barneveld een plek is waar het goed ondernemen is en blijft! Omdat een sterke economie essentieel is voor de welvaart en het welzijn van inwoners van de gemeente Barneveld.

Belang van de Economische Visie

De gemeente Barneveld heeft op dit moment geen actuele economische visie. Daardoor ontbreekt het aan een kader waaraan toekomstige ontwikkelingen kunnen worden getoetst. Door het vaststellen van de visie is de koers helder. Naar verwachting gaat de gemeente Barneveld de komende jaren nog behoorlijk groeien. Hierbij geeft de economische visie houvast waar de economische groei zich op moet richten. 

Hoe zien we de toekomst? 

Wij maken keuzes om het mogelijk te maken dat de economie in Barneveld er in 2040 als volgt uit kan zien? In 2040:

  • Is er een brede basis van duurzame agrifood, industrie en bouw
  • Is de economie meer circulair geworden 
  • Zijn bedrijventerreinen kwalitatief verbeterd en ondernemers georganiseerd
  • Hebben onze kernen en winkelcentra kwaliteit èn beleving
  • Is het buitengebied een broedplaats voor met name agrifoodketen
  • Is er een economisch ecosysteem ontwikkeld voor de belangrijkste sectoren in Barneveld van 2040

We kunnen niet alles voorspellen, maar we weten wel dat we te maken krijgen met randvoorwaarden zoals digitalisering, energietransitie, bereikbaarheid, robotisering van de arbeidsmarkt etc. Samen met ondernemers zullen we hier rekening mee houden en waar mogelijk benutten om gezamenlijk voordelen te behalen. 

Proces totstandkoming

In 2023 is door de gemeente Barneveld gestart met het opstellen van een nieuwe economische visie. In de economische visie wordt de economische koers van de gemeente voor de komende jaren bepaald. Ondernemers zijn op verschillende manieren betrokken. Zo is er een avond georganiseerd in het Schaffelaar Theater, zijn er individuele gesprekken gevoerd met ondernemers en zijn er ondernemers uitgenodigd tijdens een informerende bijeenkomst met gemeenteraadsleden. 

Wethouder Wim Oosterwijk: ”Het was voor ons essentieel dat de visie tot stand zou komen met en door inbreng van ondernemers in onze gemeente. Dit is gelukt. Ondernemers hebben op verschillende momenten op verschillende plekken hun bijdrage geleverd. Dat waarderen we. Ook bij de uitvoering vragen we hen weer mee te doen.”

Hoe nu verder?

De raadsbehandeling vindt plaats op 3 juli. Voorafgaand wordt de visie behandeld in de commissie Bestuur op 18 juni. Wanneer de visie wordt vastgesteld door de gemeenteraad zal er per thema een uitvoeringsprogramma worden gemaakt. Met het uitvoeringsprogramma wordt de visie vertaald naar concrete acties. Ook in deze fase zullen ondernemers betrokken worden.