Volledige collectie Bouwheer gedigitaliseerd

Het gemeentearchief van de gemeente Barneveld heeft de volledige collectie Bouwheer gedigitaliseerd. De collectie is een grote verzameling wetenswaardigheden uit de geschiedenis van de gemeente Barneveld en de regio. Vrijwilligers van het gemeentearchief zijn druk bezig geweest om alle documenten van de collectie te digitaliseren en online te plaatsen. De vaak kwetsbare documenten hoeven zo niet meer uit het depot gehaald te worden. De collectie is sinds maandag 3 juni online te bekijken via de website www.archieval.nl, onder archiefnummer 263.

Zes meter aan gemeentelijke geschiedenis  

Gemeentebode Hendrik Bouwheer (1842-1909) begon met de verzameling uit interesse voor de geschiedenis van de regio. Dit heeft geresulteerd in een collectie van zes strekkende meter aan gekopieerde teksten, aantekeningen, krantenknipsels, tekeningen en schriften die terecht de naam van de gemeentebode draagt.

Van museum naar digitale scan

De collectie heeft jarenlang in het museum Nairac gelegen. In de jaren zeventig van de 20e eeuw is de collectie geïnventariseerd door een groep studenten onder leiding van professor Paasman. Daarna is de collectie overgedragen aan het gemeentearchief van de gemeente Barneveld.

Wethouder Wim Oosterwijk: “Dankzij de inzet van de vrijwilligers van het gemeentearchief kunnen we deze unieke verzameling nu voor een breed publiek beschikbaar stellen. Tegelijkertijd blijven de kwetsbare fysieke documenten beschermd. Een mooie stap in het behoud en de toegankelijkheid van ons cultureel erfgoed."

De scans zijn gratis te downloaden. Bij gebruik van de scans in artikelen of andere publicaties vragen wij u wel om het gemeentearchief Barneveld als bron te vermelden.