Bijdrage ondernemingsplan voor agrariërs

  • U bent agrariër en wilt duurzame plannen voor uw bedrijf maken.
  • U kunt u aanmelden voor begeleiding en een financiële bijdrage. 
  • Het gaat om een pilot: een eerste proef in de regio. Mocht deze aanpak goed werken, dan kan de pilot uitgebreid worden.
  • U kunt ook samen met andere agrarische ondernemers meedoen om een gezamenlijk plan te maken.
  • De pilot is een samenwerking tussen gemeenten, provincies, waterschappen en de overheid.
Waarschuwing:

Aanmelding gesloten

U kunt u niet meer aanmelden voor deze bijdrage. Het ministerie van LNNV liet weten dat er voldoende aanmeldingen zijn. De aanmelding is op 19 juli 2024 gesloten.

Een toekomstbestendig ondernemingsplan maken

Heeft u ideeën om stikstof te reduceren op uw bedrijf? Weet u hoe uw bedrijf een positieve bijdrage kan leveren aan natuur, water of klimaat? Neem dan als agrarisch ondernemer deel aan deze pilot. Met een financiële bijdrage van de overheid maakt u uw eigen toekomstbestendige ondernemingsplan. U beschrijft vanuit uw eigen praktijkervaring de maatregelen die zullen werken voor uw bedrijf. U wordt hierbij ondersteund door een eigen adviseur en zaakbegeleider van de overheid.

Richting en perspectief

Een onafhankelijke adviescommissie met kennis van zaken beoordeelt uw ondernemingsplan. Als uw plan toekomstbestendig is, krijgt van de overheid indien mogelijk ondersteuning bij de uitvoering van het plan. Bijvoorbeeld bij het verlenen van een vergunningen of subsidies. De deelname aan de pilot biedt u richting en perspectief voor de toekomst. Helaas kan er geen volledige zekerheid voor de toekomst geboden worden.

In uw ondernemingsplan beschrijft u maatregelen die een positieve bijdrage leveren aan stikstofvermindering en kwaliteitsverbetering voor natuur, water of klimaat. Deze maatregelen maken uw bedrijf toekomstbestendig. De toekomstbestendigheid van het plan wordt beoordeeld door een onafhankelijke adviescommissie. In deze commissie zitten experts met kennis van de thema’s stikstof, natuur, water en klimaat. Als u stikstof gaat verminderen, bespreekt u dit bij deelname aan de pilot met de zaakbegeleider.

Doel

Veel agrarisch ondernemers lopen rond met ideeën of plannen voor de verduurzaming van hun bedrijf. Maar zij kunnen hier op dit moment weinig mee doen, omdat vaak nog onduidelijk is wat er op bedrijfsniveau van ondernemers wordt verwacht. Ook zijn de kaders zijn voor een toekomstbestendige bedrijfsvoering nog onbekend. Daarom is het perspectief voor veel agrariërs onduidelijk. Deze pilot wil dit doorbreken en de sector ruimte bieden om te bewegen.

Regio Gelderse Vallei

De pilot is een samenwerking tussen de gezamenlijke overheden: gemeenten, provincies, waterschappen en Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Ze voeren de pilot nu uit in De Peel en in De Gelderse Vallei. Per regio kunnen zo’n 15 agrarische bedrijven meedoen aan de pilot. De bedoeling van de pilot is om ervaring op te doen met een aanpak waarbij de praktijk op bedrijfsniveau centraal staat. Ervaringen uit de pilot worden meegenomen in toekomstig beleid.

Tijdens het maken van het ondernemingsplan kunt u een agrarisch adviseur inschakelen die u ondersteunt bij het opstellen van het plan. Voor de inzet van uw eigen agrarisch adviseur ontvangt u een financiële bijdrage. Een zaakbegeleider vanuit de overheid is kosteloos beschikbaar om het proces te begeleiden en om vragen te beantwoorden.