Van veiligheid werk maken

Voel jij je veilig in de gemeente Barneveld? Gek genoeg moest ik, toen ik in een onbewaakt ogenblik deze vraag kreeg, even nadenken. Maar ook niet te lang. Want ja, ik voel me veilig. Al ben ik me ervan bewust dat veiligheid geen rustig bezit is.

Impact

Het burgemeesterschap is voor mij niet helemaal een nieuw werkterrein. Ongeveer 20 jaar geleden werd mijn vader burgemeester in het Westland. Dat was een andere tijd, maar van dichtbij heb ik meegemaakt wat de impact kan zijn. Vooraf heb ik daarom goed nagedacht over deze functie en uitgebreid thuis besproken wat het betekent. De leuke kanten en situaties die niet fijn kunnen zijn. Situaties waar mijn collega’s bij de gemeente ook mee te maken krijgen. Denk aan agressief gedrag bij de balie, intimidatie richting hulpdiensten, (persoonlijke) bedreigingen via sociale media of whatsapp. Onvoorstelbaar misschien, maar het gebeurt wel.

Zorgelijke cijfers

Uit onderzoek blijkt dat in Nederland 49% van de decentrale politieke ambtsdragers vorig jaar te maken heeft gehad met agressie of intimidatie. In 2014 was dit nog 26%. Flink gestegen dus. Een derde (33%) van de ambtenaren heeft zelfs te maken gehad met agressie of geweld. Een zorgelijke ontwikkeling. Voor de personen in kwestie. Maar ook indirect: voor de werving van goed personeel in de ambtelijke sector. Belangrijk dus om van veiligheid werk te maken.

Nachtdienst

Als burgemeester heb ik regelmatig contact met de politie. In mijn functie ben ik lid van het bestuur van de Veiligheidsregio en heb ik het gezag over de politie, wanneer deze (lokaal) optreedt in het kader van de handhaving van de openbare orde en hulpverlening. Het contact met mijn collega’s is waardevol en draagt bij aan een gevoel van veiligheid. Zo mocht ik onlangs mee met een nachtdienst van onze politie-eenheid (Oost-Nederland). Indrukwekkend om mee te maken en leerzaam om te zien hoe de politie omgaat met (soms behoorlijk lastige) situaties.

Jouw idee

Veiligheid gaat ons allemaal aan. Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Stel jezelf daarom eens de vraag wat je zelf doet in twijfelachtige of gevoelige situaties. Stel je bent slachtoffer van oplichting via Marktplaats? Wat als je het idee hebt dat er drugscriminelen in jouw straat actief zijn? En wat als je je zorgen maakt over iemand in jouw omgeving?

Maak er werk van

Stop samen onveilige situaties: (h)erken het, maak werk van veiligheid en meld het. Met elkaar voorkomen we erger. Ons gemeentebestuur neemt veiligheid uiterst serieus en wil van onze inwoners weten wat er leeft. Laat je daarom horen. Deel bijvoorbeeld jouw ideeën over veiligheid morgen op de Veiligheidsdag met mij en mijn collega’s. Of vul een online vragenlijst in via www.barneveld.nl/veiligheid. Deze informatie gebruiken we om het veiligheidsbeleid in de raad vast te stellen. Samen maken we werk van onze veiligheid!  

Begin ergens

Tijdens het congres vorige week van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten heb ik mijn handtekening gezet voor een weerbaar bestuur en het stellen van een grens als het gaat om agressie, intimidatie en geweld bij ambtsdragers. Je moet ergens beginnen, want ook hier geldt: (h)erken het, maak er werk van en meld het.

Voor iedereen die morgen van veiligheid werk wil maken of spectaculaire demonstraties van politie, brandweer, ambulance en defensie live wil meemaken... Kom vooral naar de Veiligheidsdag in de Midden Nederland Hallen (van 10.00 tot 16.00 uur). Graag tot ziens!