Hulp aan Oekraïne

Veel inwoners van Oekraïne ontvluchten de oorlog in hun land. Ook in Nederland komen vluchtelingen aan die een veilig onderkomen zoeken. 

Heeft u een initiatief om hulp te bieden aan de Oekraïne? Wij willen graag weten welke acties er lopen. Zo kunnen we mogelijk acties met elkaar verbinden. Meld uw actie bij  Oekraine@barneveld.nl.

Welzijn Barneveld kan helpen bij particuliere initiatieven. Neem contact op met Welzijn Barneveld.

Hulp via lokale actie

Er zijn in de gemeente Barneveld meerdere hulpacties gestart. Bijvoorbeeld om goederen en fondsen in te zamelen voor hulp aan de slachtoffers en vluchtelingen. Help bijvoorbeeld mee via de actie: Barneveld helpt Oekraïne.

Vrijwilligerswerk of spullen doneren via VluchtelingenWerk

Helpen als tolk of vrijwillige vertaler

Er is veel behoefte aan hulp bij het vertalen van Oekraïens naar Nederlands en van Nederlands naar Oekraïens. En in veel gevallen helpt het ook enorm als u van en naar het Russisch kunt vertalen.

  • U hoeft niet een officiële tolk te zijn om te helpen.
  • Als u de taal alleen kunt spreken dan kunt u ook helpen.
  • Hulp is (ook) nodig voor hele dagelijkse eenvoudige onderwerpen.

Wilt u als vrijwilliger Oekraïense vluchtelingen helpen met vertaaldiensten, meldt u dan aan bij Online Mondelinge Vertalingen voor Oekraïense Vluchtelingen.

Vertaal app Nederlands <-> Oekraïens

Om het communiceren met Oekraïense vluchtelingen eenvoudiger te maken, zijn er hulpmiddelen. U kunt gebruik maken van een vertaalmachine, ga hiervoor naar pryv.it.

U kunt geld overmaken via Giro 555 van de samenwerkende hulporganisaties.

Werk aanbieden

Zie:  Een werkplek aanbieden voor een vluchteling via stichting VluchtelingenWerk

De gemeente Barneveld regelt centrale opvang voor vluchtelingen in overleg met de Veiligheidsregio. Dit gaat om noodopvang en opvang voor de langere termijn. De gemeenten in deze regio hebben samen afspraken gemaakt over opvangplekken. De gemeente bepaalt niet zelf welke vluchtelingen op welke plek terechtkomen. De Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden coördineert dit. Kijk voor meer informatie op Vggm.nl/oekraine

Ook is er nauw contact met onze maatschappelijke partners die een rol kunnen spelen bij de opvang. En we zoeken uit wat er verder nog bij de opvang komt kijken. Denkt u aan zorg, leerplicht, bijstand, enzovoorts. Er is een gemeentelijk team ingericht om dit allemaal te coördineren en te organiseren.

Opvang vanuit de gemeente

De gemeente heeft 5 opvanglocaties voor vluchtelingen uit Oekraïne.

Opvang door u zelf

  • Wilt u vluchtelingen uit de Oekraïne opvangen? Meld u dan aan op de landelijke website Steun Oekraïense vluchtelingen (vluchtelingen.nl).
  • Laat ons weten wanneer u de vluchtelingen echt in uw huis ontvangt. Want de gemeente kan u soms extra ondersteuning bieden, of nieuwe belangrijke informatie geven. Mail ons daarom via oekraine@barneveld.nl.
  • Vluchtelingen uit Oekraïne zijn verplicht binnen 5 dagen na aankomst een afspraak te maken bij de gemeente. Deze afspraak is voor de inschrijving bij de gemeente. Zie: Inschrijven bij de gemeente
  • Lees de landelijke regels  over inschrijven op Inschrijving van personen uit Oekraïne in de BRP
  • Bij het in huis opnemen van vluchtelingen komt veel kijken. Het is belangrijk om goed over deze beslissing na te denken.

Vergoeding voor aanbieden woonruimte Oekraïense vluchtelingen 

Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen vanuit een landelijke regeling een financiële bijdrage krijgen. Zo kunnen zij misschien een bijdrage betalen voor de kosten van woonruimte of maaltijden. Vluchtelingen en gastgezinnen kunnen hier samen afspraken over maken. Voor gastgezinnen zelf is er geen vergoeding. Meer informatie over het leefgeld en de link voor de aanvraag kunt u vinden op barneveld.nl/leefgeld.

Inburgeren

Het is nog niet bekend of Oekraïens de vluchtelingen verplicht moeten inburgeren. De gemeente wacht op meer informatie van de Rijksoverheid over de rechten en plichten van Oekraïense vluchtelingen.

Inschrijven bij de gemeente

  • Oekraïense vluchtelingen moeten zich bij de gemeente inschrijven. Dit is nodig om bijvoorbeeld leefgeld en onderwijs te krijgen.
  • Een afspraak voor een inschrijving moet binnen 5 dagen na aankomst gemaakt worden.
  • Lees de landelijke regels: Inschrijving van personen uit Oekraïne in de BRP.
  • U belt voor een afspraak om u in te schrijven naar de gemeente 14 0342. Zie ook: Inschrijven bij de gemeente.
  • Wanneer een vluchteling vertrekt naar het buitenland, moet hij of zij zich ook laten uitschrijven.
  • Als de vluchteling vertrekt naar een andere gemeente in Nederland,moet hij of zij zich opnieuw inschrijven binnen 5 dagen.

Leefgeld voor vluchtelingen

Vluchtelingen kunnen leefgeld krijgen. Hiervoor moeten zij zich aanmelden. Zie: Leefgeld Oekraïense vluchtelingen

Vervoer voor vluchtelingen, bijvoorbeeld naar school, is een eigen verantwoordelijkheid. Vangt u zelf vluchtelingen op? Dan kunt u mogelijk meedenken over een oplossing. Misschien is er in uw netwerk iemand die af en toe eens kan rijden? Of wellicht heeft iemand in de buurt een fiets te leen?

Ook zijn er in de gemeente ideeën gestart waarbij fietsen worden aangeboden. Welzijn Barneveld biedt ook praktische ondersteuning. Zij brengen vrijwilligers en gastgezinnen die hulp nodig hebben met elkaar in contact. Mochten er echt problemen ontstaan, dan kunt u contact opnemen met oekraine@barneveld.nl

Oekraïense vluchtelingen mogen in Nederland werken

Sinds 1 april mogen vluchtelingen uit Oekraïne in Nederland werken in loondienst. Zij moeten hiervoor wel onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming van de Europese Unie vallen. De werkgever heeft dan niet meer een zogenoemde ‘tewerkstellingsvergunning’ nodig. De werkgever moet wel een melding doen bij het UWV. De vluchteling heeft natuurlijk dezelfde rechten als Nederlandse werknemers. Voorbeelden hiervan zijn recht op pauze, minimaal het minimumloon en een veilige werkplek. Voor meer informatie over werken kijkt u op rijksoverheid.nl

Let op: Oekraïense vluchtelingen die gaan werken in Nederland, zijn verplicht om een zorgverzekering aan te vragen.

Aanbieden van werk

Wilt u sociaal ondernemen? Wilt u mogelijk werk bieden aan vluchtelingen? Het WerkgeversServicepunt Regio Foodvalley ondersteunt en adviseert bij de werving en selectie van personeel. Neem contact op met onze accountmanager Ricardo van Rooijen via: info@barneveld.nl.

Europese Richtlijn Tijdelijke Bescherming

Oekraïense vluchtelingen hebben een aparte verblijfsstatus: ze vallen onder de Europese Richtlijn Tijdelijke Bescherming.

Let op: Oekraïners die al langdurig in Nederland zijn gelden andere regels. Zij zijn hier bijvoorbeeld op basis van een studie- of werkvergunning. Maar als hun vergunning verloopt, is het nu nog niet duidelijk of deze automatisch verlengd wordt. Mogelijk moeten zij ook een aanvraag doen voor tijdelijke bescherming. Meer informatie hierover volgt vanuit Sociale Zaken en Werkgelegenheid of de IND.

Kijk voor meer informatie over de mogelijkheden voor Oekraïners om aan het werk te gaan op: AWVN.nl

Regels zelfstandig ondernemen Oekraïners

  • Onder strenge voorwaarden kunnen vluchtelingen uit Oekraine werken als ondernemer. Ook een Oekraïense vluchteling moet zich hiervoor inschrijven bij de KVK. Meer informatie over een inschrijving in het KVK Handelsregister voor Oekraïense vluchtelingen vindt u op Oekraïense vluchteling inschrijven bij KVK.
  • Voor Oekraïners die willen werken als zzp'er moet wél een tewerkstellingsvergunning aangevraagd worden. Meer informatie en een link naar de aanvraag kunt u vinden op Werk bieden aan Oekraïense vluchtelingen (kvk.nl).

Oekraïense vluchtelingen kunnen naar de huisarts en gebruik maken van noodzakelijke zorg uit het basispakket. Dit mag ook wanneer de Oekraïense vluchteling geen zorgverzekering heeft. Landelijk is besloten dat deze medische zorg helemaal wordt vergoed via de ‘subsidieregeling medisch noodzakelijke zorg voor onverzekerden’. Dit geldt in ieder geval voor vluchtelingen bij u thuis. Op opvanglocaties van de gemeente kan medische zorg aanwezig zijn.

Vergoedingen voor medische en tandheelkundige zorg

Voor Oekraïense vluchtelingen is er een basis verzekering, de vergoedingen kunt u vinden op de website Zorgverzekeringslijn.nl/ukrainian.

Medische kosten en werk

Oekraïense vluchtelingen die gaan werken in Nederland, zijn verplicht om zelf een zorgverzekering aan te vragen.
Hiervoor hebben zij nodig:

  • Een arbeidscontract
  • Een Burgerservicenummer (BSN)
  • Een adres in Nederland

Oekraïners kunnen zelfstandig een zorgverzekering afsluiten. Hulp bij het afsluiten van een zorgverzekering kan bijvoorbeeld via:

Zorgverleners

Heeft u vluchtelingen uit Oekraïne in huis? Dan kunt u voor hen gratis corona zelftesten krijgen (8 per persoon in uw huishouden, met een maximum van 32 zelftesten). Deze kunt u ophalen bij de bibliotheek in Barneveld, Voorthuizen en Kootwijkerbroek, op de volgende momenten:

Bibliotheek Barneveld (Nieuwstraat 29, 3771 AS Barneveld)

  • Dinsdag: 11.00 - 17.00 uur
  • Woensdag: 11.00 - 17.00 uur
  • Donderdag: 11.00 - 17.00 uur
  • Vrijdag: 11.00 - 17.00 uur

Bibliotheek Voorthuizen (Rochetstraat 2, 3781 CZ Voorthuizen)

  • Dinsdag: 14.00 - 17.00 uur
  • Woensdag: 14.00 - 17.00 uur
  • Donderdag: 14.00 - 17.00 uur
  • Vrijdag: 14.00 - 17.00 uur

Bibliotheek Kootwijkerbroek (Schoonbeekhof 1, 3774 DA Kootwijkerbroek)

  • Dinsdag: 14.00 - 17.00 uur
  • Woensdag: 14.00 - 17.00 uur
  • Vrijdag: 14.00 - 17.00 uur

Onderwijs

Kinderen van vluchtelingen uit Oekraïne hebben recht op onderwijs. De gemeente en scholen werken samen om ze passend onderwijs te geven. 

4 – 12 jaar (basisonderwijs)

Kinderen in de basisschoolleeftijd van 5 tot en met 11 jaar kunnen zich aanmelden bij de Nieuwkomersschool de Springplank. Deze nieuwkomersschool is speciaal voor leerlingen die de Nederlandse taal nog niet of nauwelijks spreken en schrijven. Open hier het aanmeldformulier. U kunt het ingevulde formulier mailen naar: info@nksdespringplank.nl

12 – 18 jaar (voortgezet onderwijs)

Kinderen van 12 tot 18 jaar kunnen zich aanmelden bij de Internationale Schakel Klas (ISK) van het Johannes Fontanus College in Barneveld. De ISK is speciaal voor leerlingen die nog geen of nauwelijks Nederlands spreken, lezen en/of schrijven. 

U kunt uw kind aanmelden via de volgende website: www.jfc.nl/onderwijsaanbod/internationale-schakelklas/

Kinderopvang

Gemeenten hebben niet de verplichting om opvang voor kinderen van 0-4 jaar te verzorgen. De gemeente geeft nu voorrang aan het regelen van goede tijdelijke verblijfsplekken en onderwijs voor kinderen van 4-18 jaar.

Ook voldoen de Oekraïense vluchtelingen meestal niet aan de voorwaarden om kinderopvangtoeslag te krijgen. Iemand moet bijvoorbeeld voldoen aan de ‘arbeidseis’. Daarnaast is er geen recht op kinderopvangtoeslag als de partner buiten de EU verblijft. Bij de Oekraïense vluchtelingen zijn vaak de mannen met dienstplicht in de Oekraïne gebleven.

Zie voor meer informatie Kinderopvang voor Oekraïense vluchtelingen: antwoord op praktische vragen.

Ik ben in Oekraine

Het reisadvies voor Oekraïne is rood. Verlaat het land op eigen gelegenheid als dit veilig kan. Kan dit niet? Probeer dan een veilige plaats te zoeken. Er is geen ambassade of consulaire dienstverlening meer in Oekraïne. De Nederlandse overheid evacueert geen burgers uit Oekraïne. U kunt dag en nacht contact opnemen met het ministerie van Buitenlandse Zaken via +31 247 247 247. Op Nederland Wereldwijd staan veelgestelde vragen over reizen van Oekraïne naar Nederland.

Ik ben in Rusland

Op dit moment kunt u door de Europese sancties niet vliegen van Rusland naar Nederland. U kunt dag en nacht contact opnemen met Buitenlandse Zaken via +31 247 247 247. Meer informatie kunt u vinden via de Russische ambassade en op Nederland Wereldwijd: veel gestelde vragen over de situatie in Rusland.

Bent u gevlucht uit Oekraïne en verblijft u bij een gastgezin in de gemeente Barneveld? Of biedt u opvang aan vluchtelingen uit Oekraïne? U kunt met uw vragen terecht bij VluchtelingenWerk. Zij proberen u zo goed mogelijk te woord te staan of verwijzen u door naar de juiste partijen.

Bellen 

VluchtelingenWerk is 4 dagen per week bereikbaar:

  • maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag
  • van 9.00 tot 16.00 uur
  • 0342-421889

Spreekuur

Ook kunt u het spreekuur bezoeken aan de Valkhof 56 in Barneveld. U kunt hier binnenlopen met uw vragen.

  • maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag
  • van 13.00 tot 16.00 uur

Maakt u liever eerst een afspraak?  Dat kan via: 0342-421889

Het Rode Kruis is een WhatsApp-hulplijn gestart voor mensen die vanuit Oekraïne naar Nederland vluchten.

  • De hulplijn is voor vragen over dagelijkse dingen waar een oplossing voor nodig is.
  • U kunt uw vraag in het Oekraïens, Russisch, Engels en Nederlands inspreken. Een vrijwilliger neemt dan zo snel mogelijk contact met u op.
  • U kunt ook via WhatsApp een (voice-)bericht sturen naar 06 - 48 15 80 53.

Kunt u een gezin met een huisdier tijdelijk onderdak bieden als gastgezin? Of heeft u bijvoorbeeld diervoer, vervoersmanden of andere zaken over? Neem contact op met Hulp voor dieren uit Oekraine.

Over de invasie van Oekraïne en de gevolgen zijn verschillende overheidswebsites met informatie. 

Test luchtalarm

Iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur test de Nederlandse overheid het luchtalarm. Zo ook maandag 2 mei aanstaande. Het geluid van het luchtalarm duurt 1 minuut en 26 seconden. Er is dan niets aan de hand en u hoeft niets te doen.

Duizenden Nederlanders hebben zich aangemeld voor het opnemen van Oekraïense vluchtelingen. Bij het in huis opnemen van vluchtelingen komt veel kijken. Takecarebnb, de organisatie die sinds 2015 vluchtelingen koppelt aan Nederlandse gastgezinnen pleit voor een warm hart en een koel hoofd. Voor de mensen die een gast opnemen heeft de organisatie de volgende tien aandachtspunten:

  1. Doe het niet alleen: vorm een kring met vrienden, buren, familie en zorg samen voor huisvesting en begeleiding. Niemand weet hoe lang het gaat duren en samen hou je het langer vol.
  2. Wees open en maak alles bespreekbaar. Hoe minder ingeslikt, hoe minder kans op misverstanden of irritatie. Maar pas op met die beruchte Hollandse directheid, kies je woorden zorgvuldig.
  3. Bied privacy: een eigen kamer, tijd en ruimte voor je gast om zich terug te trekken.
  4. Wees niet verbaasd dat je gast veel op zijn/haar telefoon kijkt want het nieuws uit Oekraïne en contact via social media zijn heel belangrijk.
  5. Maak duidelijke, praktische afspraken. Over eten, douchen, licht uit, sleutel, opruimen etc. 
  6. Realiseer je dat je gasten vermoeid, boos, teleurgesteld en angstig zijn. Wees tolerant.
  7. Wees alert op tekenen van stress en overspannenheid. Neem zo nodig het initiatief voor doktersbezoek en schakel professionele hulp in.
  8. Denk goed na over de positie van logerende kinderen. Probeer een dagprogramma te organiseren (thuisonderwijs, sport, ontspanning).
  9. Schroom niet om je gast om kleine wederdiensten te vragen. Koken, oppassen. Het geeft je gast een fijn gevoel iets terug te kunnen doen.
  10. Als het logeren niet meer gaat, zoek dan hulp en probeer het niet alleen op te lossen. Mogelijk kan de gemeente u helpen.